Volg ons Andalusië blog

In ons Andalusië blog volg je hoe wij onthaasten onder de Andalusische zon. Wij wanen ons in dit andere Spanje vaak op de set van één van de films van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar, steevast met de vele absurde soapachtige verhaallijnen. Met enige verbazing en vermaak kunnen wij hier immens van genieten! Wij hebben ons inmiddels overgegeven aan de Spaanse paciencia. 

  • Reijer schrijft in ons blog over de momenten waarop we geconfronteerd worden met taalachterstand en cultuurverschillen in de sociale interactie met onze Spaanse dorpsgenoten. 
  • In  het e-book “La gente de la media haba, 36 ontmoetingen rond de Lecrínvallei” maak je in korte verhalen kennis met onze karaktervolle buren.
  • In het e-book "Lolapaluza, ons emigratie avontuur in Andalusië" zijn de perikelen tijdens het eerste jaar van onze emigratie naar Spanje gebundeld.

Laatste update!

Bekend aan de Costa

Op een warme nazomerdag dalen we vanuit urbanisatie Fuentes de Almuñécar de heuvel af. Meer dan anderhalve maand vertoeven we nu in Casa Larimar. Het valt me weer op hoe verzorgd het wijkje met subtropische beplanting, keurige duplexwoningen en kraakheldere zwembaden erbij ligt. Een associatie met Zonnedael, de fictieve, luxe woonwijk uit Flodder, is snel gemaakt en brengt een glimlach op mijn gezicht. Er dwaalt hier vast nog ergens een nieuwsgierige kameleon rond, die de brave bewoners met grote ogen in de gaten houdt en een boek over hen vol zou kunnen schrijven: “Bekend aan de Costa”.

Ik heb twee strandstoelen onder de arm en Johan draagt de parasol en de tas met handdoeken, zonnebrandcrème en water. Na 15 minuten afdalen passeren we de gigantische rubberboom, de enorme wurgboom met luchtwortels en de twee levendige chiringuito's bij de entree van Playa Tesorillo: onze bestemming van deze middag! De baai ligt er na de drukke zomerperiode rustig bij.

Wij leggen onze handdoeken neer. De herfst is een prachtige tijd voor verandering en ik laat in gedachten de afgelopen maand de revue passeren.

36 ontmoetingen rond de Lecrínvallei

Een nieuw jaar, een nieuw e-book: mijn tweede alweer! In “La gente de la media haba, 36 ontmoetingen rond de Lecrínvallei” maak je in korte verhalen kennis met la Jefa en andere karaktervolle vecinos, zoals Boefje, el Profesor, Malle Pietje, la Presidenta en la Pepita. Dit schouwspel tegen de achtergrond van de Lecrínvallei is het Spaanse leven dat ons helemaal doet onthaasten! Het e-book is te downloaden met de user name en het wachtwoord, die je bij het inschrijven voor ons Andalusië blog ontvangt.

Ons emigratie avontuur in Andalusië

Wat eind 2019 begint met de belofte om een aantal blogberichten op onze website te plaatsen om zodoende onze familie en vrienden op de hoogte te houden van ons reilen en zeilen in Andalusië, resulteert in vele positieve reacties en verzoeken. Dit bracht mij al starend over zee en met een wijntje in de hand op het idee om de geplaatste berichten in ons blog te gebruiken als basis voor een heus e-book van 145 pagina’s. Een heel boekwerk waarin onder meer de blogposts van ons eerste emigratie jaar zijn gebundeld en dat de titel draagt: Lolapaluza, ons emigratie avontuur in Andalusië. Blogposts 1 t/m 19 zijn alleen nog te lezen in het e-book. Het e-book is te downloaden met de user name en het wachtwoord, die je bij het inschrijven voor ons Andalusië blog ontvangt.

Bekend aan de Costa

Blogpost 39, 19-sep 2022

Bekend aan de Costa

Op een warme nazomer dag dalen we vanuit urbanisatie Fuentes de Almuñécar de heuvel af. Meer dan anderhalve maand vertoeven we nu in Casa Larimar. Het valt me weer op hoe verzorgd het wijkje met subtropische beplanting, keurige duplexwoningen en kraakheldere zwembaden erbij ligt. Een associatie met Zonnedael, de fictieve, luxe woonwijk uit Flodder, is snel gemaakt en brengt een glimlach op mijn gezicht. Er dwaalt hier vast nog ergens een nieuwsgierige kameleon rond, die de brave bewoners met grote ogen in de gaten houdt en een boek over hen vol zou kunnen schrijven: “Bekend aan de Costa”.

Blogpost 38, 7-aug 2022

Fernando

Verwachtingsvol, en daardoor niet helemaal onthaast, staan we te wachten in de schaduw van een palmboom voor een gesloten kantoor aan de Paseo de Velilla, het eerste stuk van de lange boulevard van Almuñécar. Een opgevoerde Vespa scheurt voorbij en de bestuurder parkeert deze achteloos op de stoep voor de deur. De pothelm gaat van zijn hoofd en twee bling-bling ogen boven een witte glimlach kijken ons aan: “¿Reiger? Soy Fernando.” Voor ons leidt deze vrolijke caballero een nieuwe episode in van ons Spaanse emigratieavontuur. 

Blogpost 37, 4-jun 2022

Van zee- tot hemelsblauw

Ik zit enigszins ongemakkelijk en onrustig aan de grote keukentafel aan dit nieuwsbericht te schrijven. Ons Spaanse avontuur bevindt zich na de onverwachte wending van vorige maand namelijk aan de vooravond van een stroomversnelling. Maar vandaag bevinden we ons nog in een relatieve stilte voor de storm, en die stilte heb ik hard nodig na een emotionele week.

Blogpost 36, 8-mei 2022

Een onverwachte wending...

Voordat ons verhaal weer een onverwachte wending neemt, volbrengen we een niet geplande voorjaarsschoonmaak, en wel in deze volgorde: eerst Villa Merise, dan Casa Una Más en tenslotte Guesthouse Lolapaluza. Tja, een Andalusisch dorpsportret schrijf je natuurlijk niet in de modderregen, maar onder de zon en tegen de achtergrond van wit gekalkte huisjes.

Blogpost 35, 30-mrt 2022

We zijn er bijna!

Met de antieke sleutel van de oude stal achter ons huis in de hand gaan we voor het naambord van onze huisnotaris tevreden en opgelucht op de foto. Een nieuw project kan beginnen! “El profesor” heeft ons eindelijk zijn “coral” verkocht, nadat we ruim twee jaar geleden nog over de aankoop van de stal twijfelden, maar we kortgeleden de jacht op onze nieuwe amigo toch maar opnieuw hadden ingezet.

Blogpost 34, 19-feb 2022

De achtbaan die emigreren heet

We begonnen al wat ongeduldig te worden, maar uiteindelijk voldoen we dan toch aan de leeftijdscriteria voor het zetten van die booster, en kunnen we een afspraak maken bij “el Centro de Salud”, een onmisbaar onderdeel van de achtbaan die emigreren heet! 

Blogpost 33, 22-jan 2022

Verbouwen in Spanje

Aannemer Pablo roept Johan en mij naar ons project “Casita Klein Zwitserland”, elders in de Lecrínvallei. Trots laat hij de etage en dakterrassen zien, die van de week werden gestort. Hier word ik blij van! Het is tijd om de orders voor de afbouw te plaatsen: Verbouwen in Spanje!  

Kerst in de zon in Andalusie

Blogpost 32, 18-dec 2021

Kerst in de zon in Andalusië

We rijden in nog geen half uur terug van de Costa Tropical naar ons Spaanse dorp in de uitlopers van de Sierra Nevada om nog meer sfeer van kerst in de zon in Andalusië te proeven. Vanavond is het ontsteken van de kerstlampjes op de Plaza in het bovendorp aangegrepen om een heuse kerstmarkt te organiseren en niemand minder dan filmster Antonio Velázquez, “el héroe local” van de pueblo, zal deze officiële handeling verrichten. Dát willen we natuurlijk niet missen! 

Blogpost 31, 4-dec 2021

Ons Spaanse dorp

Ik stap de buurtsuper binnen en zie de eigenaresse al naast de toonbank achterin de winkel staan: zoals altijd met haar broekspijpen gestoken in witte rubberen kaplaarzen en gekleed in een bevlekte lange witte jas en met een hakbijl in de hand. Mercedes, zoals zij heet, is één van de karaktervolle notabelen van ons Spaanse dorp

Blogpost 30, 30-okt 2021

Onthaasten in Spanje

Het is een gewone middag eind oktober. Thuis kleed ik me snel om, pak mijn yogamat en spring in mijn Viertje. Ik rijd van de kust richting Pinos del Valle, waar ik het druk heb met het integreren in het sociale dorpsleven. 

Vrijbuiter magazine, Herfst 2021

Cuatro Latas

Onlangs schreef ik het artikel Cuatro latas in het Vrijbuiter magazine van de Renault 4 club Nederland: "We zien de laatste tijd behoorlijk wat van de fraaie provincie Granada tijdens onze zoektocht naar een Franse klassieker. In het centrum van Granada zien we een artistiek stel op leeftijd uit hun strakke rode Quatrelle stappen."

Andalusië blog

Blogpost 29, 25-sep 2021

Twee jaar Andalusië blog

In ons Andalusië blog kun je bijna 2 jaar volgen hoe wij onthaasten onder de Andalusische zon. Het belooft een amusante namiddag te worden. Bij Barretje Gloria Michel beleven we namelijk telkens weer een filmische tijd met...

Blogpost 28, 28-aug 2021

Vecinos

Johan zet me af bij de voordeur van Lolapaluza, ons huis in Pinos. Het is half vijf ´s middags en de thermometer tikt ruim 40°C aan. Op het heetst van de dag hebben we een wandeltrip door de Barranco de Luna...

Blogpost 27, 30-jul 2021

Heksenjacht

“Salobreña, Monte sin leña, mar sin pescado, niños maleducados, curas poco's y locos." Een versje uit de oude de doos, dat in de jaren ´50 van mond op mond ging. Het betovert me een beetje en maakt...
Nederlandstalig in Spanje

Blogpost 26, 26-jun 2021

Dutchies in Spain

"Beste leden.” Zo begin ik de vraag die mij best wel SMART lijkt. “Heeft iemand ervaring met het laten afnemen van een antigeentest in Frankrijk voor het passeren van de Spaanse grens? Mijn specifieke vraag is of je in een Franse...

Blogpost 25, 27-mei 2021

Tour del valle en cuatro latas

Ik druk twee keer op de claxon: “toet, toet!” Chloë reageert op de monotone tonen en verschijnt van achter de wapperende gordijnen op één van de Franse balkons: “Momentje hoor, ik kom eraan!”...

Blogpost 24, 26-apr 2021

Un dia alpujarreño

Ik zit met m'n mondkapje te hannesen tijdens een ware roadtrip door la Alpujarra met buurvrouw Teresa uit Salobreña. De regio van Trevélez waar de jamon in de ijle berglucht wordt gedroogd en waar het beroemde... 

Blogpost 23, 26-apr 2021

La Presidenta

Onder haar paraplu en op zijn knieën in de modder zit een nog geen anderhalve meter grote zwijgzame man met zijn blote handen als een soort molletje de put met onze watermeter uit te graven...

Blogpost 22, 13-mrt 2021

Die mooiste sprokie in jou drome

We hebben getekend bij de notaris en de sleutels ontvangen van Casita Klein Zwitserland, ons nieuwe optrekje aan de boomgaarden rond het meer van Béznar. Het creatieve proces om van deze geruïneerde casa uit 1932... 

Door Danielle Gouwens, 25-feb 2021

Client Spotlight: Johan and Reijer’s property adventures in the Lecrin Valley

Danielle Gouwens van makelaarskantoor At home in Andalusia schreef over onze avonturen in de Lecrín Vallei: "Six years ago, Johan & Reijer, an enthusiastic couple from The Netherlands, contacted me, having planned a visit to Spain to look for a house somewhere on the general route between Alicante and Malaga..."

Blogpost 21, 14-feb 2021

Droomhuis in Spanje zoeken

De telefoon gaat. Het is Danielle: “Ik heb goed nieuws en een minder goed bericht. Wat wil je als eerste horen?” “Doe eerst maar het minder goede bericht Danielle”, zeg ik op een gemaakte twijfelende toon...

Blogpost 20, 3-jan 2021

Un año neuvo

Ongeveer één jaar geleden arriveerden we in Andalusië voor een nieuw hoofdstuk in ons leven! Guesthouse Lolapaluza zou ons nieuwe thuis worden: aan de voet van de Sierra Nevada, tussen sinaasappel- en ...

door Koen Greven, 10-apr 2020

Nederlandse ondernemers vrezen een verloren Spaanse zomer

NRC Spanje correspondent Koen Greven interviewde ons afgelopen week als eigenaars van een B&B voor zijn reportage "Nederlandse ondernemers vrezen een verloren Spaanse zomer" in het PS katern Economie, carrière & geld van NRC Handelsblad en NRC.NEXT. Open het artikel als pdf bestand of lees het digitaal.

Reijer Staats & Johan Pastoor  |  +31(0)6 - 28 27 1492  |  contact@villa-andalusia.com  |  www.onthaasten.es
© 2021 onthaasten.es