Renault 4 F6

Cuatro latas

Leuk als je ons wilt volgen! Schrijf je via onderstaande button in voor onze nieuwsberichten en ontvang tevens de logingegevens om gratis ons e-book Lolapaluza te downloaden. Stuur een vriendschapsverzoek op Facebook en volg ons op Instagram.

Vrijbuiter magazine, Renault Club Nederland, Herfst 2021

Ik geniet intens van de bergachtige Spaanse Alpujarras, de slingerende haarspeldbochten en de besneeuwde pieken van de Sierra Nevada, die contrasteren met de strakblauwe lucht. Ik zie ons hier al helemaal toeren in een Franse klassieker en zeg tijdens de roadtrip tegen mijn tachtigjarige buurvrouw Teresa dat we er naar eentje op zoek zijn. Ze vertelt stralend over de blauwe 2CV waarmee ze in 1960 met haar Franse lover uit Nantes op reis ging: helemaal van Granada naar Parijs.

Anderhalf jaar geleden hebben we Nederland, inclusief onze rode Dyane 6 uit 1969, achtergelaten voor een Andalusisch emigratieavontuur. In de interactie met onze dorpsgenoten worden we er geconfronteerd met taalachterstand en cultuurverschillen en het leren accepteren van de Spaanse bureaucratie wordt onze grootste uitdaging. Soms wanen wij ons op een filmset van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar met alle absurde soapachtige verhaallijnen. Met enige verbazing en vermaak kunnen wij hier immens van genieten!

We zien de laatste tijd behoorlijk wat van de fraaie provincie Granada tijdens onze zoektocht naar een Franse klassieker. In het centrum van Granada zien we een artistiek stel op leeftijd uit hun strak gereviseerde rode Quatrelle stappen. Hij met alpinopet en zij met een Petit Chien Lion aan de lijn. Nonchalant parkeren ze het Viertje voor een hippe koffiebar, terwijl wij in de donkere parkeergarage ertegenover een zo goed als afgeschreven gele Renault 4TL inspecteren. 

We komen ook in provinciestad Guadix, bekend om zijn zonderlinge door zigeuners bewoonde grotwoningen. In onze eigen Lecrín Vallei, waar de doorsnee landarbeider in een Renault Express, Lada Niva of Citroën C15 rijdt, opent een enthousiaste autoliefhebber zijn oude timmerfabriek. Onder een dikke laag stof wachten er 30 klassiekers op restauratie: van de Acadiane, Seat 600 en Mercedes classic uit de seventies tot aan de gereviseerde witte R4L, die wij deze vrijdagmiddag op het oog hebben. 

Wat is dat soms toch met Spanjaarden? Waarom je auto adverteren zonder geldige APK, met een lege accu en in een onverlichte parkeergarage? Of geheel ingesloten tussen 30 andere klassiekers zonder een kant op te kunnen? In een levendige buitenwijk van Granada hebben we op een vroege zondagochtend uiteindelijk beet en krijgen we een pittige toeristische tour in een R4 F6 uit 1981. We zijn verkocht! In onze Cuatro Latas is het voortaan iedere zondagochtend therapeutisch onthaasten!